Spela och lev längre

Det kan klinga konstigt för många att spel skulle ha en livsförlängande effekt men det stämmer faktiskt, en undersökning som presenterades i år visade att fysiska aktiviteter och sociala tillställningar förlängde livet för de äldre. I det sociala nätverket ingår ofta spel såsom bingo för de äldre, dem fysisk aktivitet ökade livslängden med hela 2 år. Såhär står det i artikeln från SvD:

”1 800 personer i åldrarna 75-110 år följdes under åren 1987-2005. Forskarna noterade ålder, kön, yrke, utbildning, livsstil, grad av umgänge samt fritidsaktiviteter.

Sannolikheten att leva längre var större för kvinnor, högutbildade, de med sund livsstil, större socialt nätverk och fler fritidsaktiviteter. Motion gör stor skillnad, men även aktiviteter som inte är särskilt fysiska gör nytta. Rizzuto nämner exempelvis resande och bingo.”

Spelet som kan ge ett längre liv

De spel som för äldre har en livförlängande effekt är just bingo, spelet skapar ett socialt nätverk och tillåter äldre att få träffa likasinnade i bingohallen. Även online har man chansen att chatta och kommunicera med andra spelare. Enligt Bingosidan.com så lever bingohallarna fortfarande trots den IT-revolution som kommit på senare år. Detta har antagligen en del att göra med att just äldre uppskattar spelet så mycket och att det finns ett stort behov av det och att ingen datavana finns. För den som vill hitta en bingohall i närheten kan finna dessa listade på Bingosidan.

Bingospelet går ut på att genom en dragning med bollar få matchande siffror på bingobrickan. När ens nummer ropas ut får man markera den och när man har fått fem siffror på en horisontell rad så ropar man BINGO!